En närmare titt på Giving Pledge – Vad är det och vad det innebär

I samband med att jag började skriva om stiftelser, organisationer och välgörenhet så var det ett ord eller namn som återkom gång på gång på gång och det var “The Giving Pledge”. Då jag inte kände till uttrycket eller vad det stod för beslöt jag mig för att gräva lite djupare kring ämnet och se exakt vad det innebar. Jag hade en liten insikt i vad syftet och målet var men mitt intresse av att veta mer fick mig att söka reda på mer fakta.

Giving Pledge kampanjen

Under juni månad, 2010, presenterades för första gången den så kallade Giving Pledge kampanjen av inga mindre än Bill Gates och Warren Buffett, två av de framgångsrikaste affärsmännen i USA, som tillsammans var goda för hundratals miljarder dollar. Målet med kampanjen var att få andra miljardärer och miljonärer att gå med i denna grupp där man lovade att donera bort delar av sin förmögenhet till välgörenhet under sin livstid eller vid sin bortgång och detta var nu precis vad Gates och Buffett försökte göra, få folk att gå med.

På blott tre månader hade de två lyckats få 40 personer att gå med i gruppen och sammanlagt så hade dessa utlovat donationer på $125 miljarder. Under april efterföljande år hade gruppen ökat till 69 personer. Sex år exakt, efter att denna kampanj startades, i juni månad, 2016, hade siffran nu ökat till 154 personer. Bland dem som gått med under åren hittar vi personer som Richard Branson, Elon Musk och Tim Cook för att nämna några. Dessa 154 personer har tillsammans utlovat att donera inte mindre än 365 miljarder dollar, vilket är närmare 3,3 trillioner kronor, tillräckligt för att lösa den svenska statsskulden tre gånger om.

Jag blev också nyfiken på vad exakt det är som man går med på, vad det innebär och hur det ”styrs” om man vill kalla det så. Därför begav jag mig till deras hemsida för att få svar på några av dessa frågor, något som ni hittar här nedan.

Vad exakt är Giving Pledge?

The Giving Pledge är ett försökt att hjälpa samhällets mest pressande problem genom att bjuda in världens rikaste individer och familjer och få dem att gå med på att donera bort 50 % eller mer av deras förmögenhet under deras livstid eller vid deras bortgång.

Vem kan gå med?

The Giving Pledge fokuserar på miljardärer eller dom som skulle ha varit miljardärer om det inte hade varit för deras donationer och generositet.

Idén bakom detta hämtar sin inspiration från tidigare och nuvarande samhälle där individer med alla typer av finansiella bakgrunder visar sin generositet, oftast till en större personlig inverkan än för många andra, allt för att göra världen till en bättre plats.

Från början låg fokuset på de rikaste familjerna och individerna I USA men då responsen för detta varit så stort, från övriga delar av världen, så består gruppen idag av individer och familjer från världens alla hörn.