Generösa företag under 2015 del 1

Efter att ha skrivit lite om några av de mest generösa individerna i världen tänkte jag nu skifta fokus och istället koncentrera mig på generösa och givmilda företag som involverat sig inom välgörande ändamål under 2016. Nedan hittar ni några av dessa företag, några som ni säkert känner igen, andra som ni kanske aldrig hört talas om.

1. Gilead Sciences – Bio tech företag

Gilead’s är ett företag som alltid givit stora summor till välgörenhet men under 2015 gav man mer än man någonsin gjort, deta tack vare ökade intäkter. Detta kom tack vare att detta bio-tech företag började arbeta inom hepatit C marknaden. Majoriteten av företagets donationer ges baserat på förfrågningar från välgörenhetsorganisationer, men majoriteten faller till organisationer inom medicin och forskning och under 2015 föll detta på AIDS/HIV forskning samt leversjukdomar. Totalt delade företaget ut $446,7 miljoner under 2015. Av dessa gav man bland annat $2 miljoner till organisationen Liver Foundation, som använde pengarna till att bygga ett hälsoinstitut i Kolkata, Indien.

2. Walmart – Snabbköp

Kathleen McLaughlin arbetar som chef för Walmart Foundation och som företagets hållbarhetschef, något som verkligen avspeglar företagets strävan efter att hålla en hög nivå inom välgörenhet. Under 2014 lät man meddela att man avsatt $100 miljoner till deras arbetsstyrka, som ger dem möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd utifall något skulle hända som kraftigt påverkat deras ekonomi på ett negativt sätt. Utöver detta gick man även ut och höjde den lägsta timlönen från $9 till $10 per timme. Företaget arbetar även aktivt med välgörenhetsorganisationen Feeding America, som arbetar aktivt med att hjälpa individer och familjer som inte har råd att köpa mat eller föda sin familj. Sammanlagt under 2015 donerade företaget närmare $300 miljoner till olika organisationer och välgörenheter.

3. Wells Fargo – Bank

En amerikansk bank som har gått ut med att man tänker donera mellan 1,2 till 1,5 % av företagets årliga intäkter. Man gör detta genom två huvudsakliga källor, en som distribuerar kapital lokalt, med beslut tagna av företagets ledning och en som sköter distributionen på en nationell nivå, men där allt sköts väldigt strikt av experter i företaget. Under 2015 gav man bland annat $25 miljoner till organisationen NeighborWorks som arbetar med finansiell utbildning och handpenning på hus. Anställda i företaget får två betalda dagar per år som de kan använda för arbete med denna organisation. Dessutom har de anställda möjligheten att ansöka om att få upp till sex veckors ledigt för att arbeta med en välgörenhetsorganisation som de själva väljer. Sammanlagt donerade Wells Fargo’s $281,3 miljoner under 2015

4. Goldman Sachs Group – Finansinstitut

Under 2007 anställde företaget Dina Powell som tidigare varit arbetsam inom George W. Bush administration, för att ta hand om företagets arbete inom välgörenhet. Sedan dess och efter finanskrisen har företagets donationer och arbete inom välgörenhet aldrig varit större. Under 2015 gav företaget bort 3% av företagets intäkter, innan skatt, till en mängd olika organisationer, både lokalt och nationellt. Detta kan ställas i jämförelse med andra företag som finns med på Forbes 500 största företag som tillsammans har ett snitt på 1% som går till välgörenhet. Företagets primära arbete sker inom något som kallas för 10,000 kvinnor och 10,000 små företag, där man startat en sektion som hjälper kvinnliga entreprenörer med lån, träning och rådgivning som småföretagare. Företaget delar också ut kapital till organisationer baserat på sina anställdas förslag och rekommendationer. Goldman Sachs’s donationer under 2015 uppnådde $276,4 miljoner, sammanlagt.