Kända finska företag

Finland, Sveriges kära grannland till öster är känt för en hel del olika saker, från vacker design till exklusiva vaser och faktum är att finska företag är världsledande inom olika områden. Denna artikel kommer att handla om kända finska företag och dem är många.

Finland är mer än bara Nokia

När man tänker på Finland och finska företag så kommer dem flesta att tänka på Nokia men Finland har andra stora internationella företag. Men under Nokias storhet så satte man Finland på världskartan. Som tidigare nämnt så är Nokia ett av Finlands stora företag. Nokia som grundades redan 1865 av Leopold Mechelin och Fredrik Idestam. Nokia verkade då i en helt annan bransch, nämligen pappersbruk. Genom sammanslagning av andra företag så började man år 1898 att tillverka gummi och då främst bildäck och cykeldäck. Nokia var ett faktum och var ett relativt stort företag inom pappersbruk och gummi.  Med tiden växte företaget och på 1960 startade man den elektroniska delen av företaget. Under 1990-talet när mobilen blev en hit så var Nokia snabba att hoppa på det tåget och vid flera åt var man faktiskt världsledande när det kommer till mobiltillverkning.

Finland är mer än bara Nokia
Finland är mer än bara Nokia

Marimekko är ett annat finskt företag grundades redan 1951 och började då att tillverka vackra tyger. Med åren växte företaget och man började att designa kläder som väldigt fort blev populära. På 1960 var Marimekko ett välkänt namn över hela världen och Marimekko var ett faktum. Man började även att tillverka porslin och är idag fortfarande ett av Finlands mest kända företag. Många svenskar men också andra har ofta någon skulptur eller vas rån det finska glasbruket Iittala.

Glasbruket Iittala grundades 1881 och blev snabbt ett av landets ledande bruk. Med sin vackra design och ditt fantastiska hantverk är Iittala sedan många år ett av världens kanske främsta glasbruk. Många skandinaver men också andra har förmodligen någon mejeriprodukt från Valio i deras kylskåp vilket inte är konstigt då Valio är Finlands mest kända och största mejeriföretag och finns över hela Europa.

Mejeriföretaget Valio grundades 1905 blev med tiden Finlands största mejeriföretag och deras första produkt var helt enkelt smör. Sedan början på 1990-talet finner man Valios produkter i Sverige och idag är Valio en av dem ledande mejeriföretag i Sverige men också i övriga Norden. Valio blev kända i Sverige då dem var bland dem första som sålde laktosfria produkter. Företaget exporterar sina produkter världen över och anses idag som ett av landets mest största och kända företag.

Kone är ett annat stort finskt företag som är verksamt inom verkstadsindustrin dör man främst tillverkar rulltrappor, hissar och portsystem. Företaget sköter även underhållet och monteringen. Kone grundades 1910 och blev med tiden en stor aktör inom den finska verkstadsindustrin. Idag är företaget ett av världens största inom sin bransch med fler än 58000 anställa i över 60 länder. Förutom Finland så är företaget verksamt i många andra länder, bland annat i Sverige. En rolig anekdot är att hissarna i Katarinahissen i stockholm och Kaknästornet i samma stad kommer just från det finska Kone.