Kända norska företag

Sveriges kära grannland Norge har flera stora bolag både nationell men också internationellt. Många brukar ofta tänka på olja eller fisk när man tänker näringsliv i Norge men faktum är att landet har flera stora företag som man kanske inte visste om var norska.

Från fisk till mode

Helly Hansen är ett norskt företag inom mode men som egentligen också tillverkar textil och annan utrusning, oftast för kallare väder eller sport på hav vilket kan förklara var för märket är väldigt populärt bland seglare. Helly Hanen grundades redan 1877 men då under namnet Helly J. Hansen Oljeklaedfabrik och precis som namnet antyder började man med att ta fram oljekläder, då främst oljejackor. Med tiden utvecklas företaget och dess produkter och är idag ett av världens främsta märken inom sport och fritid. Bolagets huvudkontor ligger i Oslo.

Plantagen är ett företag inom växtbranschen och grundades 1986 i Norge. Själva affärsidén var att naturligtvis sälja växter men också ge professionella råd och tips vilket man saknade på marknaden då. Med tiden växte bolaget och finns idag även hela Skandinavien där Sverige kanske är den största marknaden. Bolaget omsätter över 4 miljarder svenska kronor idag och ses som ledande i sin bransch.

Telenor

Telenor är ett företag inom telekom som finns över hela Europa och är bland dem ledande i Skandinavien. Företaget, som är en förkortning av Telekom Norge och är ett av Norges största företag sett till både omsättning men också personal. Företaget har ca 35 000 anställda och har en omsättning på ca 106 miljarder norska kronor.

Företaget var tidigare ägt av den norska staten och hade precis som Televerket i Sverige monopol på telefoni men bolaget strukturerades om till ett aktiebolag där den norska staten fortfarande är huvudägare. Dressmann är ett modeföretag för herrar och finns över hela Europa.

Företaget inriktar sig på kläder till män mellan 30–50 år även om man på senare tid har försökt att locka yngre kunder. Dressmann startades 1963 i Oslo och har växt sig till den ledande försäljare av herrkläder i norra Europa. Företaget ägs och kontrolleras as Varner-Gruppen, som ägs av familjen Varner.

SATS är en gymkedja som dem flesta av oss i Sverige känner till och man erbjuder förutom gym även personlig träning och flera andra olika träningspass. SATS finns över hela Norden och är bland dem ledande inom gymbranschen. Företaget grundades 1995 och man expandera ganska snart till Sverige och Danmark. Företaget omsätter ca 1,7 miljarder kronor och har över 4500 anställda. Med tanke på att fler och fler lever hälsosammare idag och träa mer så expanderar SATS allt mer och mer.

Norsk hydro är Norges största företa och är en industrikoncern som verkar inom förnyelsebar energi samt metalframställning.  Företaget grundades 1905 och har med tiden växt något enormt med undantag under krigsåren då Nazisterna förstörde mycket av dess verksamhet. I Sverige blev företaget känt då man öppnade bensinstationer under namnet Hydro som snabbt växte runt om i hela Sverige. Idag är Norsk Hydro världens fjärde största tillverkare inom aluminium. Bolaget har ca 25 000 anställda och omsätter hisnande 90 miljarder norska kronor.