Kända svenska företag

Dom fyra mest kända svenska företagen är Volvo, H&M, Ericsson och Ikea. Volvo grundades 1926 och i april 1927 var den första Volvo bilen redo att köras på våra väger. Sedan dess har utvecklingen gått starkt framåt. Nu tillverkas det både bilar, truckar, bussar och anläggningsmaskiner samt drivsystem för fritidsbåtar. Man ville också belöna sina anställda som varit anställda i 25, 35 och 45 år. Till dessa anställda delade man ut aktier med förhoppning om att de skulle ge vinst. Numera ligger Volvos personbils tillverkning i Torslanda, Göteborg. Här tillverkar man även bilmotorer. Detta huvudkontor grunddes 1960.

H&M

H&M

Hennes & Mauritz är ett företag som idag finns över hela världen. Detta bolag grundades 1947 utav en man vid namn Erling Persson. Men vid grundandet hette bolaget bara Hennes och det fanns bara damklädet att köpa. Företaget, Mauritz Widforss Handels AB, köptes upp utav Erling Persson 1968. Detta företag sålde både jaktutrustning och herrkläder vilket gjorde att Erling Persson bestämde sig för att även sälja herrkläder och döpte då om företaget till Hennes & Mauritz. Företaget gick väldigt bra och öppnade upp en butik utanför Sveriges gränser. Närmare bestämt i Norge 1964. Vidare gick det så till Danmark där de etablerade sig 1967 och på den vägen har det varit sedan dess. Idag är det Tyskland som är störst på den utländska marknaden och står för cirka en tredjedel utav försäljningen. Internetförsäljningen kom igång 1998. Företagets affärsidé var följande, ”mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt”. I dagsläget har ju H&M även utökats till att sälja barn och tonårs kläder och även heminredning.

Ericsson

Idag är det många som förknippar Ericsson med mobiltelefoner. Men de tillverkade även andra produkter som elmätare, klockor, mikrofoner, koordinatväljare m.m. i Karlskrona fabrikerna efter andra världskriget. Efter 46 år finns inte längre fabrikerna i Karlskrona utan där ligger numera endast ett kontor kvar. Deras satsning på datorer blev inte långvarig då det inte föll så bra ut. Marknaden för Ericsson har hela tiden svängt kraftigt. Ibland har det varit stora förluster och ibland stora medgångar.

Ericsson

Ikea AB

Ingvar Kamprad heter mannen som startade IKEA 1943 hemma på gården Elmtaryd i Agunnaryd. Agunnaryd ligger i Småland. Företaget startade som ett postorderföretag. Han lät initialerna av sitt namn och sin adress, som bildade ordet IKEA, bli företagsnamnet på verksamheten. I början såldes det inte några möbler utan lite småsaker som pennor, klockor och smycken. Lite allt möjligt som Ingvar Kamprad kom över. Försäljningen av möbler startade 1947. Affärsverksamheten gick utomordentligt bra och bara ökade kvartal efter kvartal. Den första affären öppnades 1953 och låg i Älmhult. Idag är det ett världsomfattande företag och den största försäljningen ligger i USA Och Tyskland. Köttbullarna som serveras i IKEA resturangen har blivit kända världen över. Så nu vet alla som ätit köttbullar på IKEA vad svenska köttbullar är för något. Det finns även en matbutik som heter ”Swedish Food Market”. Den ligger i anslutning till kassorna och där säljs då som namnet antyder lite svenska matprodukter. Den finns i alla länder och så även i Sverige. Populär i utlandet av svenskar som saknar lite svenska produkter som exempelvis knäckebröd, sill och julmust. De flesta produkterna sälj under namnet, ”Ikea Food”. Ikea Food är deras eget varumärke.