Välgörenhet – Både du och företag kan göra en skillnad

Detta blir en fortsättning på tidigare artiklar där vi tittat närmare på generösa företag som ger tillbaka till omvärlden i form av välgörenheter av olika slag, men även du som individ kan ge en hjälpande hand, och då syftar jag inte på att ge en femkrona till en tiggare som sitter utanför ICA utan istället att donera en slant till någon av alla de olika välgörenhetsorganisationer som finns där ute i världen. Men först ut ska vi titta lite på några av de företag som var riktigt generösa under 2015, efter Wells Fargo, Walmart och Goldman Sachs, för att nämna några av de största. Här nedan har vi ytterligare tre företag tillsammans med vad du som individ kan göra.

Bank of America

bank of americaUnder 2015 valde Bank of America att donera bort hela $168.5 miljoner av sin vinst till en rad olika välgörenhetsorganisationer. Liksom så många andra finansiella institut i USA strävar man efter att hjälpa den amerikanska befolkningen ur de svåra situationer som de hamnade i under recensionen som var 2008. Pengarna som företaget donerar går bland annat till samhällsutveckling, bekämpning av hunger och andra akuta behov. För varje dollar som deras kunder donerar till någon av dessa organisationer ger företaget 2 dollar av sina egna pengar, vilket är otroligt generöst. Dessutom får personalen två betalda timmar per vecka som de kan ägna åt någon form av välgörande ändamål.

Alphabet (Google)

Alphabet (Google)När det gäller Google hade jag nästan väntat mig att se företaget donera betydligt mer än “bara $167,8 miljoner. Majoriteten av dessa pengar går dock mot någon form av utveckling på hemmaplan istället för att hjälpa organisationer världen över. Bland annat involverade sig företaget i Bill & Melinda Gates Foundation tillsammans med GiveDirectly, en välgörenhetsorganisation som bokstavligen talat ger behövande och riktigt fattiga pengar för överlevnad, för att kunna betala sina vanliga räkningar som hyra, el och liknande, livsnödvändigheter med andra ord. Dessutom har man donerat ett större summa samt avsatt teknisk assistans för att hjälpa skolan Perkins School for the Blind så att de kan utveckla en så kallad navigeringsapp som blinda skulle kunna använda sig av för att ta sig runt i storstäder utan hjälp av ledarhund eller liknande.

Citigroup

CitigroupSist ut av de tre företagen jag tittade på i denna artikel har vi Citigroup som under 2015 donerade närmare $143 miljoner där man bland annat fokuserat på att hjälpa den yngre generationen in på arbetsmarknaden och på så sätt minska arbetslösheten. Att hjälpa dem med verktyg och kunskap så att de kunnat få jobb och på så sätt börja försörja sig själva. Dessutom anordnar man så kallade mentorprogram där dess anställda kan ta del av en utbildning kallad ”Management Leadership for Tomorrow” och förhoppningsvis skapa några av morgondagens ledare.

Du som individ kan göra mycket

Du som individ kan göra mycketMan behöver inte vara rik för att kunna hjälpa folk då uttrycket ”många bäckar små” ofta tillämpas i fall som detta. Är det många av oss som beslutar oss för att stödja en förening, organisation eller ett projekt, då kan vi tillsammans göra en riktigt stor inverkan och även se resultatet av vårt hårda arbete och vad våra pengar faktiskt gått till. Med dagens lätta metoder finns det nu QR koder, möjligheten att skicka pengar genom Swish eller gamla traditionsenliga sätt som en bank- eller postgiroinsättning. Som aktieägare kan du exempelvis låta din årliga utdelning gå direkt till välgörande ändamål och då går hela aktieutdelningen, utan skatteavdrag direkt till organisationen du önskat, så som Afrika och den torka som kontinenten drabbats av. Andra företag som pokerstarscasino ger sina spelare möjligheten att växla in så kallade starcoins mot värdecheckar som är avsedda för olika välgörenhetsorganisationer och som om detta inte vore nog så brukar i många fall, framför allt vid större katastrofer, företaget också matcha spelarnas donation dollar för dollar. Något som vi såg vid bland annat jordbävningen i Nepal och när USA drabbades av dessa enorma orkaner, Katharina bland annat som lamslog New Orleans med omnejd.

Det behöver inte röra sig om stora summor för att göra en skillnad. En 20-lapp, en 100-ring eller om du har råd en 1000-lapp skulle hjälpa många människor i den situation som de befinner sig idag, framför allt i Afrika. Det skulle ge familjer både mat men framför allt också vatten som det råder en akut brist på just nu. Saker som vi tar för givet, är något som dessa individer får kämpa för dagligen och dessvärre är det också något som resulterar i att allt för många mister livet just på grund av rådande omständigheter. Nu lagom till juletider, dra av en liten summa från din planerade julklappshandel och donera istället denna summa till en organisation som står dig varmt om hjärtat. Det behöver självfallet inte vara just Afrika, det kan röra sig om cancer- eller Alzheimersforskning eller ett ämne som du eller någon i din närhet drabbats av men som det idag inte finns något botemedel mot, exempelvis Parkinson. Varje krona hjälper så var extra givmild nu under juletid!