Välgörenhetsorganisationen Bill & Melinda Gates Foundation

William Henry “Bill” Gates III föddes i Seattle, Washington 1955. Han är en mångmiljardär och har vid flertal tillfällen blivit utnämnd till den rikaste personen i Världen. Han, tillsammans med Paul Allen grundade it-företaget Microsoft år 1975. Microsoft är världsledande inom data programutveckling. Deras största flaggskepp är bl a operativsystemet Windows, Officepaketen och de olika Xbox produkterna.  Redan sent 1970-tal pratade Paul Allen om att man inom en snar framtid skulle kunna bära med sig persondatorn som en typ av anteckningsblock. Paul Allen blev sjuk och lämnade Microsoft 1983. Företaget har flera tusen patent och Bill själv står personligen på ett tiotal av dem. I oktober 2018 dör Paul Allen i sviterna av sin cancer, endast 65 år gammal. Melinda Gates är född 1964 i Dallas, Texas och jobbade på Microsoft, det var så de båda träffades. De gifte sig 1994 och dom har tre barn tillsammans. Bill & Melinda Gates Foundation grundades (BMGF) 1994 och är idag världens största privata välgörenhetsorganisation. Stiftelsen innehar idag över 44 miljarder dollar. År 2000 slogs stiftelsen ihop med Gates Learning Foundation.

Stora insatser i många länder

Stiftelsen satsar många miljoner på sjukvård och utbildningsfrågor i utvecklingsländer. En fråga som dom jobbat hårt med är Aids. Speciellt med Aidssjuka barn i tredje världen. De donerade 287 miljoner dollar till HIV-forskningen 2006. Stiftelsen har sponsrat ca 90 % av Polio utrotningen, utförd av WHO. BMGF Stiftelsen samarbetar med andra organisationer däribland Svenska SIDA. BMGF bidrar med flera miljarder USD/ år i olika projekt i 100 olika länder. De bidrar till pengar till olika hälsocentrum i Indien där man fokuserar på gravida kvinnor. De bidrar med pengar för att förhindra undernäring av barn och gravida kvinnor i fattiga länder.Stiftelsen ger även ut stipendier till speciellt behövande barn i Amerikanska skolor.

The giving pledge

Som om det inte vore nog med att paret Gates har startat världens största välgörenhetsorganisation, så startade de även en filantropisk kampanj. År 2010 startades den Amerikanska kampanjen “ The giving Pledge”, det gjorde dom med en annan välkänd multimiljardär, nämligen Warren Buffet. Deras tanke med kampanjen var att bjuda in andra rika personer och få dom att förbinda sig att donera minst hälften av sin förmögenhet. Avtalet är dock inte juridiskt bindande.Två år efter att kampanjen startat hade 81 amerikanska multimiljonärer lovat att skänka minst hälften eller mer av sin förmögenhet till välgörenhet.

Jobbar med BMGF på heltid

År 2008 bestämde sig Bill Gates för att på heltid ägna sig åt sin stiftelse. Han och frun Melinda jobbar nu båda två heltid på stiftelsen och har drygt 1400 anställda. Huvudkontoret ligger i Seattle. Bill sitter fortfarande kvar i Microsofts styrelse och har en viktig roll där. Han har sålt mestadels av sina aktier i företaget och donerat det mesta till sin stiftelse. Bill Gates har ett flertal utmärkelser även här i Sverige, bl a är han och frun Melinda utnämnda till hedersdoktorer vid Karolinska Institutet. Han har även en teknologie doktors utnämning vid Kungliga Tekniska Högskolan. Man räknar med att paret Gates har donerat 35 miljarder dollar till olika välgörenhetsorganisationer sedan 1994. Idag, 2019 har dom en personlig förmögenhet på ca 96 miljarder USD.

Jobbar med BMGF på heltid