Världens största filantroper del 1

Jag tänkte här skriva lite om välgörenhet, vikten av att vi har organisationer som detta och kanske ännu mer viktigare, personer och företag som aktivt jobbar med att hjälpa dessa organisationer på ett eller annat sätt. Det kan röra sig om att donera pengar, produkter, arbetskraft eller tjänster av olika slag. Men vad betyder då begreppet välgörenhet? Det är ett arbete som en individ, grupp eller organisation bedriver för att hjälpa individer, grupper eller områden med en rad olika funktioner. Det kan röra sig om arbete där man hjälper hemlösa att få en plats att sova på, ge förnödenheter till fattiga, hjälpa utsatta som drabbats av någon form av katastrof så som jordbävningar, tsunamis, översvämningar eller områden som är hårt drabbade av brist på exempelvis mat eller vatten, saker som de flesta av oss i i-länderna tar för givet.

I denna blogg tänker jag fördjupa mig kring ämnet välgörenhet, titta på olika organisationer som finns idag samt ta en närmare titt på individer och företag som gör det hela möjligt genom deras generösa bidrag.

Bill Gates – Den största filantropen av alla

En filantrop är en individ som idkar välgörenhet utan att förvänta sig något i utbyte. Det kan röra sig om att personen själv driver en välgörenhet eller donerar kapital och/eller varor till olika organisationer, så de kan utföra sitt viktiga arbete.  En av de tveklöst största filantroperna av alla är grundaren av Microsoft, Bill Gates, som utlovat att donera hela 95% av sin förmögenhet till hans och hans frus välgörenhetsorganisation, Bill and Melinda Gates foundation. Fram till 2015 hade Bill Gates donerat otroliga $27 miljarder till välgörande ändamål och detta från en förmögenhet som då låg på $84,2 miljarder. Hans generositetsindex ligger därmed på hela 32% men då han utlovat att donera 95% av sin förmögenhet kommer Gates att donera ytterligare $51 miljarder, baserat på hans förmögenhet under 2015. Detta belopp kommer garanterat stiga då hans förmögenhet också stiger allt eftersom tiden går.

Familjen Gates organisation delar ut bidrag för initiativ och program runt om i världen som fokuserar på utveckling av jordbruk, nödhjälp till drabbade områden, utsträckt fattigdom, global hälsa och utbildning. Bland de organisationer som fått mottaga hjälp från Gates stiftelse är bland annat UNICEF, Den globala kampen mot AIDS, TBC och Malaria, världshälsoorganisationen (WHO), Rotary stiftelsen samt GAVI alliance.

Warren Buffett

Ännu en förmögen amerikan återfinns bland de mest generösa av alla filantroper. Buffett är av många ansedd som en av de mest framgångsrika investerarna i världen. Under 2015 var Buffetts förmögenhet värderad till $61 miljarder. Under sin livstid har denne generöse man donerat hela $21,5 miljarder till olika välgörande ändamål. Under 2006 lät han meddela att han har för avsikt att donera hela 85% av sin förmögenhet till Bill & Melinda Gates Foundation tillsammans med andra stiftelser som olika familjemedlemmar har skapat genom åren. Även om Buffett inte donerat lika mycket kapital, totalt sett, som Bill Gates, så är hans generositetsindex ändå högre än Gates. Buffett ligger på 35%, alltså 3% högre än Gates. Denna siffra baseras på donerat kapital kontra personens totala förmögenhet.