Världens största filantroper del 2

I denna blogg går jag igenom de generösaste filantroperna någonsin. Jag tittar på både individuella personer samt företag som arbetar aktivt inom välgörenhet och som bidrar med stora donationer till olika stiftelser runt om i världen, som både hjälper drabbade individer men också som aktivt arbetar med att förhöja och förbättra livskvalitén i utsatta områden. Det kan röra sig om aktivt arbete med att bekämpa sjukdomar, öka tillgången av vatten samt ge möjligheten för barn att få en utbildning.

I den första delen skrev jag om två amerikaner som båda donerat över $20 miljarder vardera och som gått ut med att dom har för avsikt att ge bort 95 % respektive 85 % av sin förmögenhet till välgörenhetsorganisationer. Personerna jag pratar om är Bill Gates och Warren Buffett, som båda sagt att dessa donationer i stora drag ska gå till Bill & Melinda Gates Foundation.

George Soros

På tredjeplats i listan över individer som donerat mest till välgörenheter hittar vi affärsmannen George Soros som föddes i Ungern den 12 augusti 1930. Han är känd som mannen som spräckte Bank of England under 1992 genom en short sale investering i Pound sterling värd $10 miljarder, en affär som skedde under en dags handel och som gav honom hela $1 miljard i vinst, en dag som idag är känd som ”1992 Black Wednesday UK currency crisis”.

Under 2015 var Soros god för $24,4 miljarder, vilket gjorde honom till en av världens 30 rikaste personer. Under sin livstid har denna affärsman donerat hela $8 miljarder till olika stiftelser, däribland sitt egna nätverk av olika stiftelser som han grundande 1979. Hans generositetsindex ligger på 33%.

Stiftelsen är känd för sitt arbete med mänskliga rättigheter och det var just inom detta område som stiftelsen engagerade sig igenom att dela ut stipendium till mörkhyade sydafrikaner under apartheidtiden.

Azim Premji

På fjärdeplats hittar vi ännu en individ som under sin livstid donerat $8 miljarder till välgöranhet men där individen har ett generositetsindex på hela 50% då han faktiskt har donerat hälften av sin förmögenhet under sin livstid, med en total förmögenhet som var värderad till $16 miljarder under 2015. Mannen i fråga är Azim Premji från Indien, grundaren och styrelseordförande i det indiska konsult och It-företaget Wipro.

Hans egna stiftelse som han själv driver fokuserar på att utveckla och omvandla det indiska skolsystemet. Han har bland annat introducerat initiativ som förser skolor med datorer och därigenom erbjuder eleverna databaserade utvecklingsprogram och dataträning, en träning som idag erbjuds på hela 18 olika språk. Stiftelsen driver också ett ideellt universitet som hjälper personer att utbilda sig till lärare.

Med världens näst folktätaste land står det klart att Indien kan behöva all hjälp dom kan få, om man ska lyckas bädda väg för dagens ungdom att få en högre utbildning, något som många av landets ungdomar inte har råd att bekosta själva. Azims intresse brinner verkligen för det arbete han idag gör och har stora förhoppningar om att vara en stor och avgörande faktor med att höja utbildningsnivån i landet.