Världens största filantroper del 3

Som titeln indikerar så är detta mitt tredje inlägg i denna bloggserie där jag skriver om världens största filantroper, individer som donerat miljarder med dollar till olika välgörande ändamål runt om i världen. Så här långt har jag skrivit om fyra olika personer, Bill Gates, Warren Buffett, George Soros samt Azim Premji. Tillsammans har dessa fyra individer donerat totalt $65 miljarder under sin livstid. Omvandlas detta till kronor med dagens valutakurs hamnar summan på strax under 600 miljarder kronor vilket ganska exakt motsvarar 42 % av den totala svenska statsskulden under december 2015, en statsskuld som då låg på 1,4 biljoner kronor.

Att dessa filantroper är generösa råder det inget tvivel om men näste person i listan, han har tagit generositet till en helt ny nivå.

Charles Francis Feeney

Precis som Bill Gates och Warren Buffett så har Charles Francis Feeney sagt att han ska donera sin förmögenhet till välgörande ändamål, men till skillnad mot de övriga två så kommer Feeney inte att donera 85 eller 95 % utan hela sin förmögenhet, bortsett från $1,5 miljoner som han kommer att behålla. Under sin livstid har affärsmannen donerat hela $6,3 miljarder, pengar som han tjänat in genom skapandet av ”Duty free shoopers group” ett företag som skapade möjligheten för folk att handla skattefria produkter ombord på fartyg och flygplatser, ett företag som grundandes den 7 november, 1960 talet och där första affärsverksamheten öppnades i Hong Kong. Företagets stora genombrott kom under den första halvan av 60-talet, när man lyckades landa ett exklusivt kontrakt med flygplatsen på Hawaii där de blev dom enda som tilläts sälja skattefria produkter till resenärerna, och då främst de japanska resenärerna, som verkligen uppskattade detta koncept. Feeneys generositetsindex går inte att jämföra med någon annan här på listan, eftersom att han donerat allt bortsett från $1,5 och uträkningen är baserat på donerat belopp kontra tillgänglig förmögenhet. Så i detta fall blir det $6,3 miljarder i donation kontra $1,5 miljoner i förmögenhet vilket ger ett generositetsindex på 420,000 %.

Företaget såldes 1996 till Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), ett företag som fokuserar på lyxprodukter som handväskor och champagne för att nämna några.

Sheikh Sulaiman bin Abdulaziz Al Rajhi

På själtteplats i listan hittar vi den arabiske affärsmannen Sheikh Sulaiman bin Abdulaziz Al Rajhi som vid forbes sammanställning 2011 var den 130:e rikaste mannen i världen med en förmögenhet som då var beräknad till $7,7 miljarder. Han byggde upp denna förmögenhet efter att han, tillsammans med sina tre bröder, skapade banken Al Rajhi Bank som idag är den största islamiska banken i världen. Under 2013 växlade affärsmannen sitt fokus bort från affärer för att helt och hållet arbeta med välgörande ändamål, organisationer och stiftelser. Det som ligger honom varmt om hjärtat är att förvara den arabiska kulturen och språket, förbättra och utöka hälsoskyddet i mellanöstern samt att han arbetar aktivt med att förse barn och ungdomar med en bättre utbildning, ge dem en djupare förståelse för religioner tillsammans med att ge dom behövande den vård som krävs.

Sheikh Sulaiman bin Abdulaziz Al Rajhi generositetsindex är också ett av de högre I denna lista, dock inte lika högt som mannen här ovan men ändå på generösa 966 % där han donerat $5,7 miljarder och där han idag har en förmögenhet på $590 miljoner.