Världens största filantroper del 4

Jag fortsätter här min genomgång över vilka individer här på jorden som anses vara mest generösa då de delat med sig större delar av sin förmögenhet. Jag har bland annat skrivit om den som donerat mest av alla, Bill Gates men också om Warren Buffett, George Soros, Azim Premji tillsammans med Charles Francis Feeney, som kanske inte gett mest av alla men som offrat mest, då han donerat bort 420 000 % av sin förmögenhet motsvarande 6,3 miljarder dollar och där han endast behöll 1,5 miljoner dollar. I det senaste inlägget skrev jag om Sheikh Sulaiman bin Abdulaziz Al Rajhi som även han delat med sig av stora delar av sin förmögenhet, och med ett index på 966 %.

Gordon Moore

Gordon Moore är en av grundarna bakom företaget Intel, som skapades 1968. Under sin livstid har denne filantrop delat med sig av hela 5 miljarder dollar, motsvarande över 45 miljarder kronor, och detta av sin totala förmögenhet på 6,5 miljarder dollar. Detta ger ger honom ett generositetsindex på 77 %.

Moore skapade som sagt företaget Intel 1968 men är sedan 2006 pensionerad och fokuserar idag helt och hållet på sin välgörenhetsorganisation, Gordon and Betty Moore Foundation tillsammans med sin fru.

Deras organisation jobbar med bland annat miljön med syfte att försöka minska människans inverkan på den. Utöver detta arbetar dom även hårt med patientvård och teknologisk utveckling.

Carlos Slim Helú

Näst ut har vi mexikanaren Carlos Slim Helú som är en i raden av miljardärer som byggt upp sin förmögenhet helt från grunden. Hans karriär började inom aktiehandel där han skördade stora framgångar, vilket sedan resulterade i att han skapade sitt egna investmentbolag och därefter tog allt fart. Sedan dess har han bygg upp sitt imperium med en mängd olika affärsområden och produkter. Idag är han värd 27,3 miljarder dollar varav 4 av dessa miljarder har donerats till välgörenhet, vilket ger honom ett generositetsindex 15 %. Hans arbete idag riktas primärt mot Telmex Foundation vars mål är att förbättra livskvalitén för alla mexikaner boendes i Mexiko.

Eli Broad

Ännu en som byggt upp sin förmögenhet från grunden men det som skiljer honom från andra miljardärer i USA är att han lyckats med bedriften att bygga upp inte mindre än två Fortune 500 företag, KB Home och SunAmerica. Fortune 500 är en årlig lista som tidskriften Forbes producerar årligen, som listar de största företaget just nu, baserat på deras intäkter under det gångna året. Han arbetar idag välgörenhet och har under sin livstid donerat 3,3 miljarder dollar, strax under hälften av sin totala förmögenhet på 7,3 miljarder dollar. Detta ger honom ett generositetsindex på mycket respektabla 45 %.

George Kaiser

George Kaiser tog över familjens företag efter sin far efter att fadern drabbats av en hjärtattack 1969. När han tog över var företaget relativt litet och okänt, men som idag är ett av de större företagen i USA inom oljeprospecting. Han är idag värd 9,3 miljarder dollar och av dessa har han donerat lite över en tredjedel, 35 % för att vara exakt, vilket motsvarar 3,3 miljarder dollar.