Världens största filantroper del 6

Då var det dags för den sjätte delen i denna lista över några av världens mest generösa filantroper, personer som donerat hundratals miljarder dollar tillsammans, till olika välgörande ändamål. Som så många vet så toppas denna lista av ingen mindre än Bill Gates, som sedan länge sagt att han ska donera majoriteten av sin förmögenhet till hans egna och andra välgörenhetsorganisationer. Förutom Gates så har vi en rad andra kända profiler med på denna listan, däribland affärsmannen Warren Buffett tillsammans med George Soros, Michael Bloomberg och Mark Zuckerberg. Men också den kanske mest generösa av dom alla, Charles Francis Feeney då han har donerat totalt $6,3 miljarder av sin $6,3 miljarder förmögenhet. Han gav bort så när som allt, bortsett från $1,5 miljoner som han behöll för att leva på, resten gick till en rad olika välgörenheter.

Li Ka-shing

Kanske inte ett namn som många av oss i Europa hört talas om men i Asien är han en väldigt känd affärsman och en av de rikaste i denna del av världen. Under 1980 startade han organisationen Li Ka-shing Foundation vars syfte var att stödja utbildning, vård, kultur samt förbättra kommunikationsrelaterade problem. Organisationens till dags datum största projekt var grundandet av Shantou University, det enda allmänna universitetet i Kina som byggts helt och hållet genom privata medel. Li har också gjort personliga donationer en organisation i Kina som hjälper funktionshindrade samt individer som drabbats av översvämningar i landet. Totalt har han donerat 1,4 miljarder dollar av sin totala förmögenhet på 26,6 miljarder dollar. Detta ger honom ett generositetsindex på 5 %.

Jon Huntsman Sr.

Jon Huntsman Sr är grundaren och styrelseordföranden i Huntsman Cororation, ett företag som tillverkar kemikalier. Det uppges att Huntsman har överlevt både prostata- och muncancer och som ett resultat av detta grundade han Huntsman Cancer Institute i delstaten Utah i USA. Stora delar av sina donationer har gått till forskningscenter som fokuserar på cancerforskning. Han har också anslutit sig till den skara personer som beslutat sig för att följa Warren Buffets löfte att donera halva sin förmögenhet under sin livstid. Så här långt har han överträffat detta med råge då han donerat 1,2 miljarder dollar sammanlagt varav hans förmögenhet idag är 940 miljoner dollar. Detta ger honom ett generositetsindex på 128 %.

Ted Turner

Näst ut i denna lista med generösa individer står den amerikanske affärsmannen Ted Turner, före detta VD för Turner Broadcasting System (TBS) och vice styrelseordförande och direktör hos AOL Time Warner och nuvarande styrelseordförande för Turner Enterprises. Utöver detta är han även aktivt i Turner Global Foundation samt styrelseordförande i Turner Foundation, två välgörenhetsorganisationer som fokuserar på samhällsutveckling, miljö och naturreservat.

En annan organisation som ligger Turner varmt om hjärtat är UN Foundation som fått mottaga stora belopp från affärsmannen genom åren. För 20 år sedan lovade Turner att han skulle skänka 1 miljard dollar till organisationen, vars huvudsyfte är att hjälpa kvinnor och barns hälsa, miljön, världsfred och säkerhet runt om i världen. Så här långt har Turner donerat 1,2 miljarder dollar av sin totala förmögenhet på 2,1 miljarder dollar, vilket ger honom ett sammanlagt generositetsindex på 57 %.