Världens största filantroper del 7

Vi är nu framme vid den sjunde och sista delen där jag tittar närmare på 20 av de mest generösa filantroperna i världen, individer som har under sin livstid donerat otroligt stora belopp till välgörande ändamål. Några har gått så långt att dom har utlovat att dom har för avsikt att donera bort 90% av sin förmögenhet, innan de lämnar denna jord. Självfallet är det en mängd kända namn med på denna lista, en lista som toppas av Microsofts grundare Bill Gates.

James Simons

James Simons är styrelseordförande i investmentföretaget Renaissance Technologies, ett av de största och framgångsrikaste hedge fund företagen i världen med tillgångar värda $65 miljarder. Simons var fram till 2009 även företagets VD, innan han beslöt sig för att dra sig tillbaka och njuta av pensionslivet.

För hela 21 år sedan grundade Simons och hans fru Marilyn deras egna välgörenhetsorganisation, Simons Foundation, vars primära syfte är att hjälpa till med utbildning i utsatta områden. Sedan dess har de två startat ytterligare två organisationer för att hedra parets två sönder som omgång 1996 och 2003. The Paul Simons Foundation fokuserar på det sociala behovet samt utbildning samtidigt som Nick Somins Foundation stödjer och utbildar hjälparbetare i Nepal samt bidrar med humanitära hjälp där behov kan uppstå.

Utöver detta har Simons även donerat över $30 miljoner inom forsknings kring autism och har utlovat att donera ytterligare 100 miljoner dollar. Under sin livstid har paret sammanlagt donerat $1,2 miljarder av en förmögenhet på $12,3 miljarder, vilket ger ett generositetsindex på 10%.

Michael Dell

Michael Dell är styrelseordförande och VD för dataföretaget Dell. Sedan 1999 har han även varit direktör för organisationen Michael and Susan Dell Foundation, vars primära hjälp går till utbildning, social och mänsklig service, konst och kultur samt samhällsutveckling.

Organisationen har bland annat donerat $25 miljoner som ska täcka delar av kostnaderna för att bygga ett nytt universitetssjukhus i Austin, Texas. Under sin livstid har Michael Dell donerat $1,1 miljarder av sin totala förmögenhet på $18,9 miljarder, vilket ger honom ett generositetsindex på 6% vilket kan ses som lite i förhållande till vad han är värd, med $1,1 miljarder, det motsvarar strax under 10 miljarder kronor!

Pierre Omidyar

Pierre Omidyar, född i Paris till Iran/Amerikanska föräldrar, är en av personerna som grundade eBay, och som idag sitter som styrelseordförande i företaget. Tillsammans med sin fru Pamela, grundade paret under 1998 Omidyar Foundation, en organisation som idag innefattar Omidyar Network, HopeLab, Humanity United, samt Ulupono Initiative. Av sin förmögenhet på $6,2 miljarder har Pierre donerat $1 miljard vilket resulterar i ett generositetsindex på 16%. Dessa donationer har gått till en mängd olika områden så som mänskliga rättigheter samt mat och vattenprojekt. Under 2012 gick Omidyar tillsammans med sin fru med i Giving Pledge, en grupp som startats av Warren Buffett och Bill Gates där personer i gruppen har meddelat sin avsikt att man tanker donera stora delar av sin förmögenhet till välgörenhetsorganisationer.

Under augusti månad, 2015, ska Omidyar enligt uppgifter ha sålt 10% av sitt aktieinnehav i eBay till en icke namngiven välgörenhetsorganisation, en aktiegåva värd närmare $270 miljoner.

Dietmar Hopp

Sist ut har vi en tysk IT-entreprenör, Dietmar Hopp som var med och grundade SAP, ett företag som förser program och analytisk programvara till företag runt om i världen. För 20 år sedan startade Hopp sin egna stiftelse, Dietmar Hopp Stiftung, en organisation som stödjer lokal utbildning, sporter och hälsoproblem i staden där han växte upp i Tyskland. Han har under sin livstid donerat $1 miljard av en total förmögenhet på $6,3 miljarder, vilket ger ett generositetsindex på 16%.